- Komerční sdělení -aktuálně

Kdy dát auto do depozitu – podmínky pro uložení SPZ

Každé vozidlo, se kterým se jezdí na pozemních komunikacích, musí mít platné a zaplacené povinné ručení. A co když auto stojí v garáži nebo potřebuje plánovanou opravu, která bude trvat několik měsíců? V těchto případech se povinné ručení nutně platit nemusí a registrační značku může majitel vozu umístit do tzv. depozitu. 

Pojištění odpovědnosti za škodu neboli povinné ručení je druh pojištění, které kryje pojištěnou stranu vůči jakýmkoli nárokům nebo odpovědnosti vyplývajícím ze strany třetí osoby. 

Tento typ pojištění obvykle chrání pojištěného před právními nebo finančními důsledky způsobenými jeho jednáním nebo nedbalostí vůči třetí osobě. 

Pokud majitel vozidla nezaplatí povinné ručení a provozuje automobil na běžných pozemních komunikacích, hrozí mu pokuta až 40 000 Kč

Co se stane, když nevyzvednu značky z depozitu? 

Povinné ručení zajišťuje pokrytí nákladů třetím osobám v případě dopravní nehody nebo jiné škody na majetku či osobách. Pokud však člověk vozidlo delší dobu nepoužívá, nemusí povinné ručení platit. Registrační značky spolu s osvědčením o registraci vozidla musí být v tom případě uložena do depozitu

Uložení značek do depozitu lze jednoduše vyřídit na obecním úřadě s rozšířenou působností. Uložení do depozitu lze provést na kterémkoliv úřadě, nemusí to být pouze ten, v jehož územním obvodu má řidič bydliště, tato povinnost byla zrušena v roce 2015.

S sebou na úřad je důležité si přinést: 

  • doklad totožnosti
  • obě registrační značky
  • technický průkaz
  • vyplněný formulář o vyřazení vozidla z registru silničních vozidel 
  • originál nebo ověřenou kopii živnostenského listu (u firemních vozidel)
  • potvrzení vydané policií (v případě odcizení vozidla)

Vyřízení žádosti na úřadě stojí 200 Kč, přičemž vyřazení vozidla z registru je možné pouze na maximálně 12 po sobě jdoucích měsíců. Pokud však žadatel nahlásí, na jaké adrese se vozidlo nachází a k jakým účelům je využíváno, může zažádat o tzv. neomezený depozit

Lidé se také ptají, co se stane, když nevyzvednu značky z depozitu. Nestane se nic. Pokud člověk zapomene značky v depozitu, každoročně mu akorát nabíhají poplatky, které bude muset posléze zaplatit. 

Obecně se tedy člověk nemusí obávat, co se stane, když zapomene vyzvednout značky z depozitu. Každý by však měl být za své vozidlo zodpovědný a včas nastalé situace řešit. 

Pokud je automobil umístěn v neomezeném depozitu, jeho provozovatel ho nesmí mít umístěný na pozemní komunikaci a zároveň auto nesmí být rozebráno a zlikvidováno. 

Jelikož s vyřazením vozidla z registru zaniká současné povinné ručení, je důležité co nejdříve povinné ručení ukončit na dané pojišťovně. Přeplatek pojistného je poté vrácen. 

Vyzvednutí auta z depozitu

Pokud uživatel vozidla potřebuje opět vyzvednout značky k automobilu z depozitu, nejedná se o nic složitého. Vše lze opět vyřídit zdarma na obecním úřadě s rozšířenou působností. 

S sebou každý řidič potřebuje následující dokumenty

  • potvrzení o zaplaceném povinném ručení
  • technický průkaz
  • protokol o STK
  • potvrzení o uložení značek do depozitu

Na úřadě budou majiteli vozu vráceny registrační značky k danému vozidlu a osvědčení o registraci vozidla. 

Do depozitu se ukládají často veterány. 

Plná moc k přepisu vozidla

Plnou moc k přepisu vozidla využije každý, kdo např. potřebuje přepsat vozidlo na jinou osobu nebo si kupuje ojetý automobil. 

Plnou moc k přepisu vozidla je tak možné využít v případě, že se majitel vozu nebo kupující nemůže dostavit na daný úřad k přepisu osobně. Proto pověří k přepisu vozidla jinou osobu. 

Plná moc k přepisu vozidla by měla obsahovat: 

  • předmět zmocnění
  • identifikaci přepisovaného automobilu
  • platnost plné moci
  • podpisy obou stran

Plná moc se obecně dá využít i k dalším právním úkonům, při kterých se daná osoba nemůže dostavit osobně. Mezi takové situace může patřit např. vyzvedávání důchodu na poště, podpis smlouvy, spotřebitelský úvěr apod. 

Platnost dálniční známky

Pro snadnou a bezproblémovou jízdu po republice je dobré vědět, kde zjistit platnost dálniční známky

Elektronické dálniční známky jsou v České republice zavedeny od roku 2021. Elektronickou dálniční známku lze tak koupit a zaplatit online do několik minut, přičemž při platbě kartou nabývá platnosti okamžitě. 

Nevýhodou je, že člověk může zapomenout, kdy dálniční známku kupoval a kdy tedy končí platnost dálniční známky

Informace o vypršení platnosti dálniční známky si lze nechat zaslat na e-mail nebo přes SMS, popř. na webu edalnice.cz stačí zadat SPZ automobilu a informace o platnosti dálniční známky se zobrazí okamžitě. 

Další články autora

Komentáře

Sdílej naše články

- Reklama -spot_img

Redakce doporučuje

Žena

spot_img